Restoran di Jepun sering memaparkan makanan yang menyiurkan di tingkap mereka - sushi, mi, burger, sup, dan ais krim. Tetapi paparan itu bukan untuk dimakan, tidak kira bagaimana baik mereka kelihatan, kerana ia diperbuat daripada plastik. Replika makanan yang realistik dipaparkan di restoran supaya pelanggan berpotensi boleh melihat sepintas lalu apa makanan yang di sediakan sebelum melangkah masuk ke dalam satu kedai makan. Amalan ini bukanlah sesuatu yang baru dan ia merupakan satu keperluan terutama untuk pelancong yang pertama kali datang ke restoran tersebut. Ia juga memudahkan pelanggan dengan menunjukkan jenis makanan yang mereka mahu.
via flickr
via flickr
via flickr
Model-model makanan, dipanggil Sampuru, mula muncul di Jepun hampir seratus tahun yang lalu, pada tahun 1917. Pada mulanya ia digunakan semata-mata untuk hiasan di rumah, seperti tumbuh-tumbuhan rumah buatan pada masa itu. Namun selepas beberapa tahun kemudian, apabila restoran Tokyo memutuskan untuk menggunakannya untuk menarik pelanggan, barula idea ini mula berkembang. Ia merupakan salah satu tarikan pelanggan yang masih berlaku hari ini. Replika makanan menunjukkan dengan tepat apa jenis makanan yang anda akan anda dapat dari segi bentuk, saiz dan warna, dan itu bererti mereka perlu diperbuat daripada sampel makanan sebenar. Sebuah restoran saja boleh menghabiskan sebanyak satu juta yen (US $ 8,500) pada replika plastik.
via flickr
via flickr
via flickr
Kira-kira terdapat lebih 12 kilang makanan palsu beroperasi di Jepun membuat replika makanan plastik untuk restoran dan pengumpul replika. Salah seorang perintis pertama dalam industri replika makanan adalah ahli perniagaan Ryuzo Iwasaki, yang mula menjual ciptaan beliau di Osaka pada tahun 1932. Selepas mencapai kejayaan awal di bandar besar, beliau kembali ke kampungnya di wilayah Gifu akhirnya menjadi empayar makanan tiruan yang amat nyata. Iwasaki Be-I, masih pengeluar makanan plastik terbesar di Jepun, dan mengawal 80% daripada pasaran makanan plastik. Membuat makanan plastik adalah seni dalam dirinya, dan pengeluar menjaga rahsia perdagangan mereka. Proses ini biasanya bermula dengan makanan sebenar yang dibawa ke kilang dari restoran atau pelanggan untuk dijadikan sebagai model. Gambar makanan diambil, lakaran dibuat dan acuan disediakan. Vinil klorida cecair dituang ke dalam acuan dan selepas menjadi keras model acuan terjadi. Ini kemudian dicat menggunakan tangan dan diperiksa dengan terperinci mengikut gambaran makanan sebenar .
0 Response to "Replika Makanan Realistik Di Jepun!!"
Post a Comment